Piktoralizem

Pomeni prehod od realistične k secesijski fotografiji. Fotografi so se v tem času začeli zavedati svoje zgodovine in zato je prišlo do številnih razstav. Od tu izhajajo mednarodni saloni. Prvi med njimi je bil Wienner Kamera Klub 1891, nato leta 1892 v Belgiji, 1893 v Londonu, kjer razstavlja Linked Ring Brotherhood, ta pa je postal vodilen do 1. svetovne vojne. Leta 1892 je Davison ustanovil Bratovščino sklenjenega kroga (Linked Ring Brotherhood) na nivoju elitne fotografije – piktoralistična fotografija, hkrati tudi prvi piktoralistični klub.

Stieglitz-SpringShowers

“Spring Showers”, by Alfred Stieglitz, 1902

Razcvet amaterstva pripelje do klubov, gre za amaterska združenja, ki so na nek način ljubiteljsko usmerjena, člani si med seboj pomagajo. Ljubiteljski amaterski klubi: »Ne, mi skušamo iti umetnosti naproti«, fotografijo so uvrstili med sredstva umetnosti.

Elitna fotografija, temeljiti posnetki, vse to povzdigne fotografijo v umetnost. Divji razcvet amaterske produkcije in fotografije za širše množice, v tem času pride do odkupovanja fotografij kot umetniških del in ne več samo kot dokumentarcev.

Piktoralisti grejo v smer unikatnega umetniškega dela, ugotavljati so začeli, kateri fotografski postopki bi fotografijo privedli na višji obrtni nivo. Odmik od suhe želatinske plošče. Cela vrsta postopkov, negativ se kopira v pozitiv, brom-oljni tisk in pretisk, gumijasti tisk, platinotipija (malce bolj zapleteni postopki). Različni načini – različen vtis. Piktoralizem se je uveljavil kot mednarodni slog. Znotraj piktoralizma so bili nekateri fotografi bolj nagnjeni k stvarnosti, drugi pa k bolj simbolističnim temam.

franz-fiedler-nu-dans-la-forc3aat-1930-2

Franz Fiedler -Nu dans la forêt, 1930

Moderna uporaba tega termina lahko da zavajajočo podobo gibanja, ki je vzniknilo v zadnji desetini 19.st. V moderni terminologiji včasih nakazuje konservativnost in odpor do novih pristopov. V prvotnem pomenu izraža karkoli, kar postavlja dokončano sliko na prvo mesto, na drugo mesto pa vsebino. V to kategorijo spadajo vse fotografije, ki poudarjajo razpoloženje ali zorni kot bolj kot pa motiv. Fotografi so se začeli spraševati, ali ni morda fotoaparat preveč natančen oz. ali ne slika preveč detajlov. Nekaj fotografov je začelo uporabljati nove tehnike, ki so naredile fotografijo bolj umetniško: high-art photography. Piktoralizem opisuje fotografije, pri katerih je izbrana scena manj pomembna od umetniške kvalitete podobe. Piktoraliste bolj zanima estetika in včasih tudi čustveni vtis podobe kot pa to, kar je pred njihovo kamero.

pictoralism

Piktoralizem je fotografski žanr ali stil, v katerem fotograf poskuša posnemati umetniško delo, večinoma slik, na fotografiji. To filozofijo je mogoče razumeti kot odziv na enostavnost in pogosto lahkoten proces fotografiranja s kamero.

Namen je bil dokazati, da je fotografija več kot le to, da je orodje, s katerim umetnik pokaže svoj umetniški talent. Fotografija je bila skrbno izdelana, originalni izdelek, in tako kot v slikarstvu, resnično umetniško delo.

Poudarek ni toliko na predmetu ali prizoru, ki je pred kamero, ampak da je fotografija na najvišji umetniški ravni in profesionalno izdelana. Fotografi, ki uporabljajo to tehniko, so bolj zainteresirani za estetiko podobe in čustva, ki jih prinaša.

Ta tehnika je bil poskus, da bi resnično prenesli fotografijo v likovni žanr. Sčasoma je bilo to gibanje bolj razdeljeno, pojavi se bolj realističen slog ali gibanje znano kot »fototermin«, kjer je bila fotografija priznana kot prava umetniška oblika.

Japan Pictorialism

SAILING INTO FUJI

Ta slog je bil zelo priljubljen v letu 1850, vendar je počasi pojenjal do leta 1900. Danes nekateri fotografi še vedno uporabljajo to tehniko. Večina teh slik se lahko ureja s programsko opremo za dodajanje mehkejšega fokusa (mehčanje), dodajanje ali zmanjšanje kontrasta, dodajanje različnih tonov, kot so sepia, spreminjanje ostrine (unsharp mask). Z ustrezno digitalno manipulacijo se nekatere od teh slik praktično ne razlikujejo od dejanske slike narejene s čopičem.

Za to seveda potrebno veliko potrpežljivega dela, vendar so rezultati podobni umetniškim delom. Kot je bilo povedano že od samega začetka, ta tehnika sodi v svet umetnosti. Te slike se pogosto prodajajo v umetnostnih galerijah, nekatere se uporabljajo pri proizvodnji voščilnic, plakatov, in kot umetniške reprodukcije.

____________________________

© Copyrights

Fotografije: zaradi starostne omejitve so fotografije v javni lasti (public domain).

Photo Credit: Public domain resource

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s