Kodak Vanity 1928

V decembru 1924 je podjetje Ansco z drzno potezo predstavilo inovativno linijo živobarvnih kamer, imenovanih Vanity kamere, in Eastman ni prav nič okleval ter hitro prekopiral ne le koncept živobarvnih kamer, ampak tudi povsem enako ime izdelka. Leta 1928 je Kodak najel znanega ameriškega industrijskega oblikovalca Walterja Dorwin Teaguea, da bi ustvaril kamere z elegantnim in privlačnim videzom. Da bi se ženske v dvajsetih letih počutile bolj svetovljansko, medtem ko fotografirajo, je Teague zasnoval tudi Vanity Kodak Ensemble obleko, ki je bila usklajena z barvo fotoaparata, prav tako tudi držalo za šminko, toaletno torbico in ogledalo, vse izdelano v istem designu.

Kodak Vanity02

Vanity Kodak kamere so bile na tržišču od aprila 1928 do konca leta 1933, so in bile na voljo v več barvnih različicah modela »Vest Pocket Kodak Series III«, ki je bil lansiran septembra 1926. Kodakove kamere so bile na voljo v modri barvi (Bluebird), zeleni (Cockatoo), sivi (Sea Gull), rdeči (Redbreast) in rjavi (Jenny Wren). Ime Jenny Wren je povzeto po kakarkterju iz Dickensovega romana “Naš skupni prijatelj. Nekaj barvnih primerov je prikazanih tukaj:

Kodak-vanity-series

Veliko je bilo napisanega o Kodakovi seriji Vanity, ki so jih tržili v poznih 1920 -ih in zgodnjih 30 –ih letih 20. stoletja. Posebne izvedbe drugih modelov so bile ponujene tržišču že leta 1913, a  večbarvne različice zložljivih modelov so se pojavile šele leta 1927. Verjetno je zaradi uspeha barvnih modelov in v iskanju novih trgov Kodak začel proizvajati model Vanity v pomanjšani izvedbi t.i. Petite seriji, ki je sledila leto kasneje.

Vanity Vest Pocket III serija Kodakovih kamer je prekrita s posebno teksturo usnja v živahnih barvah. Oglaševali so jo kot  »Sodobno kamero za sodobna dekleta« (“The Modern Camera for the Modern Girl”), in jasno je bilo, da je Kodak s temi kamerami manj poudarjal njihov moški karakter in bolj eleganteno uporabo. Škatlja za kamero je prevlečena z elegantnim usnjem in podložena z zlato svilo. Kamera sprejme 127 filmov in je opremljena s Kodakovim Anastigmat f/6.3 objektivom.

Kodak Vanity series

Ta fotoaparat na sliki in škatlja za shranjevanje kažejo le malo obrabljenosti. Meh je trden, vendar kaže znake uporabe in značilne razpoke okoli robov. Obarvani mehovi so bili obloženi z zgodnjo različico plastike, ki je kmalu z uporabo izgubljala svojo prožnost. Čeprav ima ta fotoaparat na sliki še originalen meh, so mnogi uporabniki nadomestiti te barvne mehove z bolj trpežnimi v črni barvi, ki pa so hkrati bistveno zmanjšali njeno vrednost.

_____________________________

© Copyrights

Fotografije: zaradi starostne omejitve so fotografije v javni lasti (public domain).

Photo Credit: Public domain resource

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s