Hermann Wilhelm Vogel

Hermann Wilhelm Vogel,  se je rodil kot sin tekstilnega trgovca (roj. 1834 Dobrilugh – Niederlausitz, umrl l. 1898 Berlin, Charlottenburg). Študiral je fiziko in kemijo ter že v starosti 24 let je postal asistent na Inštitutu za mineralogijo na Univerzi v Berlinu, kjer je bila ena od njegovih osrednjih nalog fotografiranje mineralov. Leta 1863 je Vogel ustanovil fotografsko društvo v Berlinu (Photographischen Verein zu Berlin), medtem ko je postala njegova revija Photographischen Mitteilungen, ki je začela izhajati leta 1864, ena izmed prvih fotografskih revij na svetu. Leta 1879 Vogel postal profesor foto kemije na Tehniški univerzi v Berlinu.

HW-Vogel

Hermann Wilhelm Vogel

Pri svojem delu je v jeseni leta 1873 Vogel po naključju odkril pojav optičnega senzibiliziranja pri barvno slepi emulziji, kar je na koncu pripeljalo do razvoja ortokromatske emulzije. Dne 25. avgusta 1873 je izvedel poskus dejanske spektralno občutljivosti srebrovega halogenida, z uporabo dveh, mokre in suhe fotografske plošče. Na njegovo presenečenje je suha plošča, ki jo je izdelala družba Stewart Wortley, pokazala nekoliko povečano občutljivost na valovne dolžine, ki so bile daljše od modre svetlobe. Pri raziskovanju tega problema je Vogel odkril, da povečanje občutljivosti povzroča dodajanje rumenega barvila v emulzijo kot protiodsevni  dodatek barvi. V okviru nadaljnjih raziskav je pripravil emulzijo z dodajanjem rumene barve Korallin, ki absorbira valovno dolžino svetlobe od 510-590 nm (nanometrov). Kot rezultat je dobil emulzijo, ki je bila skoraj enako občutljiva na rumeno svetlobo kot na modro svetlobo. Izsledki iz te raziskave so bili objavljeni pod naslovom »Od občutljivosti na srebrov bromid do tako imenovanih kemično neaktivni barv.” Pri nadaljnjem delu je Vogel razvili suhe fotografske plošče senzibilizirane z erythrosinom in v istem letu se je prvič uporabil pojem »ortokromatičen« za izdelavo suhih fotografskih plošč, ki jih je izdelal Eber in jih senzibiliziral z. erythrosinom. Prav tako je leta 1884 Vogel odkril, da je mešanica cianina in chinolinrota, ki jo je sam poimenoval azalin, občutljiva na rdečo in oranžno svetlobo. Kot rezultat Voglovega dela in raziskav je bila razvita pankromatična emulzija, in kasneje je bilo odkrito še večje število občutljivih barvil, ki so jih iznašli številni drugi raziskovalci ob prelomu stoletja, med njimi so bili Valenta , Miethe, Traube in Koenig.

Vogel-single-gesche

Foto-občutljivost (Photosenitization) lahko opredelimo kot proces, v katerem absorbcija svetlobe s pomočjo fotosenzibilizatorske molekule vodi do fotokemične spremembe iz ene molekule v drugo molekulo ali kemično zgradbo.

Fotosenzibilizator – je kemična snov, ki povzroča občutljivost na svetlobo, običajno je snov občutljiva na določen kemični ali fizikalni postopek.

Strokovni izraz foto občutljivost izhaja prvotno iz postopka, ki je bil namenjen izdelavi fotografskega filma ali plošče, ki so bolj občutljivi na določene valovne dolžine svetlobe. Zgodovina foto-senzibilnega barvila se je začela leta 1873 z odkritjem Hermanna Wilhelma Vogla ( 1834-1898 ), ki je odkril občutljivost srebrovega halogenida na fotografskih ploščah na zeleno in rdečo svetlobo. Uporaba “koktajla” različnih barvil je Voglu uspelo doseči tonsko ravnovesje v črno- beli fotografiji. Zdaj je splošno znano, da foto vzburjeno barvilo vbrizga elektrone v srebrov halogenid, ki nato povzročijo nastanek srebrovih atomov. Tako je fotografija postala veliko bolj koristna tudi za znanost, in prinesla dejansko barvno fotografijo v vsakodnevno življenje.

V zgodnjih 1890 letih je Voglov sin Ernst sodeloval z nemško-ameriškim fotografom Williamom Kurtzom pri uporabi občutljivih barvil in pri pripravi tri barvne fotografije za tiskanje poltonov, tako da bi lahko barvno tiskanje prišlo tudi v množično uporabo.

Vogel_Moon

Mesec, New York, 6. marca 1865 (Moon, New York, 6 March 1865, a scan of the actual photographic print glued in as frontispiece in Vogel’s book Die chemischen Wirkungen des Lichts und die Photographie, 1873. The original moon photo is attributed to Rutherford, but signed Lewis M. Rutherfurd.)

Preslikava dejanskega fotografskega odtisa prilepljenega kot naslovnica na Voglovi knjigi »Die chemischen Wirkungen des Lichts und die Photographie«, 1873. Prvotno fotografijo lune pripisujejo Rutherfordu, vendar je bil podpisan Lewis M. Rutherfurd.

_____________________________

© Copyrights

Fotografije: zaradi starostne omejitve so fotografije v javni lasti (public domain).

Photo Credit: Public domain resource

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s