Eugene Atget

Življenje Eugena Atgeta (1857-1927) je nam v osnovi nepoznano. Na voljo imamo le nekaj dokumentiranih dejstev in peščico spominov ter legend za opis človeka, kot je bil francoski fotograf Eugene Atget.

atget37

Rodil se je v Libourneu blizu Bordeauxa v Franciji leta 1857 in v času svoje mladosti delal kot mornar. Kasneje je morje zamenjal z  igralskim odrom, vendar z zelo skromnim uspehom, pri štiridesetih pa je prenehal z igranjem in se poskusil v slikarstvu, kmalu nato pa je postal fotograf in začel svojo pravo življenjsko kariero.

Do svoje smrti trideset let kasneje je delal tiho v tem svojem poslanstvu. Priložnostnemu opazovalcu se morda Atget zdel tipičen komercialni fotograf. Dejansko Atget ni bil progresiven, ampak je zelo potrpežljivo delal z različnimi fotografskimi tehnikami, ki so bile že skoraj zastarele, ko se je z njimi ukvarjal, in je skoraj anahronistične ob njegovi smrti. Le malo se je ukvarjal z eksperimentiranjem v klasičnem pomenu in še manj je teoretiziral. Ustanovil ni nobenega fotografskega gibanja in nikogar ni pritegnil v svoj krog. Kljub temu pa je ustvarjal fotografije, ki so bile po svoji jasnosti in moči izraza  neprekosljive.

Atget_-_Avenue_des_Gobelins

Fotografsko delo Atgeta je edinstveno na dveh področjih. Bil je ustvarjalec velikega vizualnega kataloga sadov francoske kulture, ki je živela v Franciji in v Parizu v prvem četrtletju 20. stoletja. Poleg tega je bil fotograf tolikšnega formata in izvirnosti, da so njegova dela ostala prava blagovna znamka, za kar so si prizadevali številni bolj sofisticirani sodobni fotografi. Drugi fotografi so se bolj ukvarjali z opisovanjem posameznih dejstev (dokumentacijo) ali pa z izkoriščanjem njihove senzibilnosti (samo-izražanjem). Atget je zajel in izrazil oba pristopa hkrati, ko si je zadal nalogo razumeti in predstaviti na vizualni ravni kompleksno starodavno in še živečo kulturno tradicijo.

Atget_prostitute_taking_her_shift

Eugene Atget: Pri poceni punčki, Rue de S vres, Pariz 1912, želatinsko-srebrova fotografija.

Eugene Atget je bil zelo znan fotograf že v svojem času. Fotografiral je predvsem izginjajoči Pariz, dokumentiral je, kar so požirale nove velike stavbe okoli leta 1890. Motivi so stare mestne ulice, portali, trgovinice, zanemarjeni parki, skratka Pariz, ki izginja, ne turističen, ampak vsakdanji. Gre za nostalgično fotografijo in za občutek izginotja starega. To je tudi čas majhnih kavarn, po katerih je prodajal fotografije kot dokumente za umetnike oz. kot neke vrste poročila. Ohranjenih naj bi bilo okoli 6000 negativov takšnih posnetkov. Uporabljal je zastarelo tehniko, vendar so posnetki kljub temu dragoceni.

Au_tambour

Eugene Atget: Pri bobnu, Pariz 1908, želatinsko-srebrova fotografija.

Večplastna fotografija: v različnih planih so fasada, avtoportret Atgeja v odsevu steklenih vrat (glava se ne vidi, pokrit je s kapo), odsev moškega in ženske, pročelje, notranjost, ozadje. Zgodovina fotografije je tudi napotilo na opazovanje in kritično presojanje stvarnosti, v kateri živimo.

Photographs Online Resources: http://www.atgetphotography.com/

_____________________________

© Copyrights

Fotografije: zaradi starostne omejitve so fotografije v javni lasti (public domain).

Photo Credit: Public domain resource, Wikipedia

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s