Graflex Speed ​​Graphic

Ene izmed najbolj znanih in popularnih kamer za množično uporabo znamke Graflex so izdelovali v Rochesterju v državi New York.  Njen model Speed Graphic je veljal za najbolj popularno novinarsko kamero v začetku 20. stoletja. Prve Speed ​​Graphic kamere so bile proizvedene že leta 1912, proizvodnja novejših različic pa se je nadaljevala vse do leta 1973, z najbolj pomembnimi izboljšavami v letu 1947 z uvedbo modela »Pacemaker Speed Graphic«  (in Pacemaker Crown Graphic , ki je bil kar pol kilograma lažji, vendar brez sprožilca zaklopa). Ta fotoaparat je predstavljal standardno opremo za mnogo ameriških fotoreporterjev do sredine leta 1960.

GraflexSpeedGraphic

Speed Graphic in njene izvedenke, Crown Graphic in Century Graphic so bile za tisti čas izjemne kamere najvišje kakovosti. Speed ​​Graphic se ne izdeluje že od leta 1973 in večina fotografov danes ne more narediti neposredne primerjave za to kamero, vendar je bila v mnogih pogledih to Ameriška prva in zadnja velika kamera.

Kljub skupni oznaki Speed ​​Graphic, je bilo med leti 1912 in 1973 proizvedenih veliko različnih modelov teh fotoaparatov. Originalna Speed ​​Graphic kamera ima vgrajen sprožilec zaklopa, ki ga Crown Graphic  in Century Graphic nimata. Speed ​​Graphic je bila na voljo v 2 ¼ x 3 ¼ palčni izvedbi in 3 x 4 ¼ ¼ palčni ter seveda v slavni 4 x 5 palčni izvedbi. Zaradi vgrajenega sprožilca zaklopa (backshutter) je ta kamera lahko uporabljala tudi veliko različnih leč oz. objektivov.

Speed-Graphic

Speed ​​Graphic je bila sicer videti zapleteno, vendar je bila ena od najpreprostejših in najbolj prilagodljivih kamer, kar so jih naredili: z naborom »Rube Goldberg«’ različnih funkcij – kar trije iskalniki! – ste lahko dokazali svoje znanje vsakič, ko ste jo uporabili. Nič v tem aparatu ni bilo avtomatiziranega, če niste bili pozorni, ste lahko dvojno nastavili ekspozicijo, fotografirali v prazno (brez filma), presneli predhodne posnetke ali pozabili na ostrenje slike. Vendar, ko se enkrat navadiš na vse to, je ta kamera presenetljivo enostavna za uporabo.

Speed ​​Graphic je bil počasen fotoaparat. Od fotografa je zahteval, da pri vsakem novem posnetku zamenja filmsko folijo, se osredotoči na kamero, napne sprožilec in izvede posnetek. Hitrejše fotografiranje je omogočalo šele izboljšanje z Grafmatic filmskim polnilcem, ki je vseboval šest filmskih lističev, ki so se lahko hitro zamenjali. Fotografi so morali biti zelo previdni in v naprej predvideti, kdaj se bo zgodila prava akcija za fotografski posnetek. Zato je bil ob pogostih zamujenih priložnostih krik “Samo še eno!” zelo velikokrat uporabljan. Predsednik Harry Truman je ob predstavitvi fotografov v Beli hiši le-te imenoval kot člane “Just One More” kluba.

weegee_2200

Znani uporabniki tega fotoaparata – Weegee

Morda najbolj znan uporabnik Speed Graphic  kamere je bil fotograf New York City tiskovne agencije Arthur “Weegee” Fellig, ki je poročal o dogodkih v mestu v letih 1930 do 1940. Danes je fotograf Louis Mendes, ki deluje v New Yorku, verjetno tisti, ki najdlje aktivno uporablja kamero Speed ​​Graphic, saj z njo deluje že več kot štirideset let. Louis Mendes je bil že večkrat nagrajen in odlikovan s strani stanovskih kolegov, novinarjev in avtorjev, vključno z The New York Timesom.

V letih od 1942 do 1954 so bile Pulitzerjeve nagrade za fotografijo podeljene povečini fotografom, ki so uporabljali Speed Graphic kamere. Nekaj ​​zmagovalnih fotografij po letu 1954 je bilo narejenih tudi z ROLLEIFLEX ali Kodak fotoaparati. Leta 1961 je bil zadnji Pulitzerjev nagrajenec s kamero Speed Graphic japonski fotograf Yasushi Nagao, s fotografijo, ki prikazuje Otoya Yamaguchia pri usmrtitvi Inejiroa Asanuma na gledališkem odru.

Leta 2004 je ameriški fotoreporter David Burnett je uporabil svojo Speed ​​Graphic kamero z 178mm f/2.5 Aero – Ektar objektivom, za poročanje s predsedniške kampanje Johna Kerryja.

G Speed Grafix

Graflex Zgodovina izdelave

Ime podjetja se je skozi leta večkrat spremenilo, pač v skladu z lastništvom podjetja, ki ga je najprej kupil Kodak in ga nato tudi odprodal podjetju Singer Corporation, ki ga je zatem razpustilo leta 1973. Tovarniški  obrat Graflexa v predmestju Pittsforda v državi New York še vedno stoji in je v lasti MOSCOM Corporation.

Zgodovina modela Graflex

Fotografske kamere Graphic, ki so bile izdelane po letu 1940, se lahko štejejo za uporabne kamere, in ne le kot antične ali zbirateljske kamere. Speed ​​Graphic je bil izdelan v več velikostih: 4×5 ” ki je bila najbolj uporabljana kamera, in tudi v velikosti 2.25×3.25 ” 3.25×4.25 “in 5×7 ” (inč / palec).

Graflex: http://graflex.org/

_____________________________

© Copyrights

Fotografije: zaradi starostne omejitve so fotografije v javni lasti (public domain).

Photo Credit: Public domain resource

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s